Orta ölçekli sanayi kuruluşlarındaki Ar-Ge merkezi sayısında artış bekliyoruz

Ar-Ge merkezlerinde çalıştırılan tam zamanlı eşdeğer personel sayısının 15’e indirilmesi yönünde Resmi Gazete’de yayımlanan kararın sanayi şirketlerini  Ar-Ge merkezi kurmaya teşvik etmesi bekleniyor. TAYSAD Başkanı Alper Kanca, “Özellikle orta ölçekli sanayi kuruluşlarındaki Ar-Ge merkezi sayısında önemli oranda artış sağlayacağını öngörüyoruz” dedi.

Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilecek tam zamanlı eşdeğer Ar-Ge personeli sayısının tespiti hakkındaki kararnamenin birinci maddesi, 17 Ağustos 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak değiştirildi. Ar-Ge yasasının ülkemizdeki sanayi için değerli bir kazanım olduğuna dikkat çeken TAYSAD Başkanı Alper Kanca, “Ar-Ge konusunda 3 önemli unsurun bir araya gelmesi gerekiyor. Bunlardan birincisi, bürokrasi, sanayi ve üniversite tarafındaki insan kaynağı potansiyeli. İkincisi ise gelişimi yöneten, yönlendiren bir teşvik sistemin kurulması. Üçüncüsü de tabii ki Ar-Ge ikliminin tesis edilmesi. Bu yasa, Türkiye’nin önemli bir kazanımıdır, sanayiye ve ülkemize ciddi faydası olacaktır” dedi.

Otomotiv sektörü Ar-Ge’de de lider

Başkan Alper Kanca konuşmalarına şu sözlerle devam etti:

“Türkiye’de Sanayi Bakanlığı onaylı 600 civarında Ar-Ge merkezi var. Ar-Ge merkezleri içinde en büyük pay, açık ara ile  otomotiv sektörüne ait. TAYSAD üyelerinden 90’ını Ar-Ge Merkezi ünvanına sahip. Bu rakam, Türkiye’deki tüm Ar-Ge Merkezleri’nin yüzde 15’inin Otomotiv Tedarik Sanayicilerince kurulduğunu gösteriyor. Milli gelir içindeki payımız ile kıyaslandığında, Ar-Ge merkezi sayısında olağanüstü bir önderliğimiz var. Rakamlardan da anlaşıldığı üzere, ihracatta olduğu gibi Ar-Ge’de de otomotiv sektörünün liderliği söz konusu… Sadece Ar-Ge  merkezi sayısında değil, faaliyetler konusunda da etkiliyiz. TAYSAD üyeleri, hali hazırda cirolarından ortalama yüzde 2,5-3’lük bir payı Ar-Ge’ye ayırıyor. Bu rakam Türkiye ortalamasının yaklaşık 3 katına denk gelmekte. Sağlanan teşvikler ile Ar-Ge’ye yapılan yatırımların ve yaratılan katma değerin artacağına inanıyoruz. Firmalarımızın da Ar-Ge desteklerini verimli şekilde kullanarak, süreç geliştirmenin ötesine geçmesi; katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesine yönelmesini ümit ediyoruz. Dernek olarak bu konuda da henüz imkanlardan faydalanmamış olan  tüm üyelerimizi bilgilendireceğiz, teşvik edeceğiz, destekleyeceğiz. Daha fazla Ar-Ge daha fazla gelir, istihdam ve ihracat demek.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.