Yüzde Yüz Türk sermayeli Bozankaya ‘ilk’lere imza atıp ezberleri bozuyor!

Ülkemizin örnek firmalarından Bozankaya, Ar-Ge çalışmaları ve sektöre kazandırdığı yeniliklerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Yüzde yüz Türk sermayeli Bozankaya, Türkiye’nin ilk yerli yüzde 100 elektrikli otobüsünü üreterek ezberleri bozdu. Üretimlerinde kaliteden ödün vermeyen Bozankaya, çevreye verdiği önem ve çevre dostu araç yapısıyla da dikkatleri üzerine çekmiş durumda. ‘Made İn Turkey’ damgasını tüm dünyaya vurmak istediklerini belirten Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, uluslararası firmalarla yaptıkları işbriliği sayesinde Türk bayrağını en güzel şekilde dalgalandırmanın mutluluğunu yaşadıklarının altını özenle çiziyor.

Bozankaya, 1989 yılınds Almanya’da yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olarak kuruluyor. 1989’da bir Ar-Ge şirketi olarak kurulan Bozankaya, gerçekleştirdiği çözümlerle ezber bozarak dikkatleri üzerine çekmeyi ve adından söz ettirmeyi başardı.

AR-GE MERKEZİNE 20 ÇALIŞANLA BAŞLADI, ŞİMDİ 1.000 ÇALIŞANI VAR

1989 yılında Almanya’da yüzde 100 Türk sermayeli bir Ar-Ge şirketi olarak kurulan firma; 2003 yılında Türkiye’ye adım attı. Yatırımlarını bu Ar-Ge şirketinin yıllar içinde edindiği bilgi birikiminin üzerine inşa ederek bugün Türkiye’de çok daha güçlü bir marka haline geldi. Türkiye’de 20 çalışanla faaliyetlerine başlayan Bozankaya’nın bugün Ar-Ge Merkezi’nde 100’e yakın Ar-Ge mühendisi dâhil toplamda 1000’e yakın çalışanı bulunuyor.

İNOVATİF ÇALIŞMLARLA FARKLILIĞINI ORTAYA KOYUYOR

Firma, Ar-Ge alanındaki çalışmalarla göz doldururken kendi farklılığını ve imzasını da üretimlerine uygulayarak sektörden tam not alıyor. Özgün üretimlerle rakiplerinden ayrılan Bozankaya, yapılamayanı yapmak ve denenmemişi sektöre kazandırarak adından söz ettiriyor. Firma, inovatif ürünler ve çözümlerle de fark yaratıyor. İnovatif ürünlerin kendileri için ‘olmazsa olmaz’ bir konumda bulunduğunu ifade eden Bozankaya yetkilileri, yaptıkları

işlerin yapacakları işlere bir ön hazırlık olduğunu belirterek kendi rekorlarını kırarak en profesyonel üretimlere imza atacaklarının da altını çiziyorlar.

‘MADE IN TURKEY’ DAMGASINI DÜNYAYA VURACAK

Üretimin ülkelerin gelecekleri açısından da son derece önemli olduğunu ifade eden belirten Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay,  üretimin ülkelerin kalkınmasında, refahında ve adının duyulmasında son derece belirleyici olduğunu söyledi. Bozankaya olarak MADE IN TURKEY damgasını tüm dünyaya vurmak istediklerini ifade eden Günay, Bozankaya ailesi olarak Türkiye’nin gelecek güzel günleri için çalıştıklarını da özellikle vurguladı.

28 YIL GERİDE BIRAKTI, ÜRETİMDE ÇEVRECİLİĞİ ESAS ALIYOR

28. yılını geride bırakan yüzde 100 Türk sermayeli Bozankaya, şehirler için toplu ulaşımda yatırım ve işletme maliyetleri açısından en ideal çözümleri sunan inovatif bir şirket. Çevreye zarar vermeyen, enerji tasarrufu sağlayan ve gürültüsüz çalışan araçlar geliştiriyor ve üretiyor.

ANKARA’DA 110 BİN M2 ALANDA BOZANKAYA TRAMBUS VE SİLEO ÜRETİMDE TAM YOL İLERİ

Üretim odaklı çalışmalarını tam gaz sürdüren Bozankaya, fikri mülkiyet hakları kendisine ait olan araçlarını Ankara’daki tesislerinde üretiyor. Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde 110.000 m2 alana kurulu yeni üretim merkezi; metro ve tramvay gibi raylı sistem araçları ile Bozankaya Trambus ve Sileo gibi elektrikli ticari araçlarının üretimi için tasarlanmış ve faaliyete geçmiştir. Bu tesislerde üretilen yerli tasarım araçlar halen ülkemizde ve Avrupa’da yolcularına sorunsuz bir biçimde hizmet veriyor.

ÇEVRE DOSTU SİLEO

Sileo, elektrikli akü ile çalışan, 10m, 12m, 18m, 25m uzunluk seçenekleriyle, hızlı yolcu indirme-bindirme olanağı sağlayan, yüzde 100 alçak tabanlı, uluslararası standartlara uygun, 75-232 yolcu kapasiteli, çevre dostu, sessiz, verimli ve ekonomik bir şehir içi otobüsüdür. Şehir içi ulaşımında sıfır emisyon ile çalışması, şehir içi dur-kalkın sık olduğu bölgelerde verimliliği arttırması ve aktarma organları bulunmadığından güç kaybı yaşanmadan yüksek performans sunması ile ön plana çıkıyor.

İLKLERLE ANILAN BOZANKAYA’DAN BİR İK DAHA

Türkiye’nin ilk yerli yüzde 100 elektrikli otobüsünü üreten firma unvanı Bozankaya’ya aittir ve Sileo 2016 yılının Ocak ayından bu yana Türkiye yollarında hizmet veriyor.

BOZANKAYA TRAMVAY

Bozankaya Tramvay, yüksek yolcu kapasitesi, düşük enerji tüketimi, sıfır emisyon ve modern tasarımı ile öncüdür. En ileri teknoloji ile üretilmiş olan Bozankaya Tramvay yüksek performansı ve verimliliği sayesinde kentsel ulaşım için ideal bir çözümdür. %100 düşük taban tasarımı, erişim kolaylığı sağlarken ferah ve aydınlık salonu yüksek yolcu memnuniyeti sunar. Yüksek yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. Konvansiyonel boji tasarımı gürültü ve titreşimi asgari düzeyde tutarken, sürücünün ve yolcuların konforlu bir şekilde seyahat etmesini sağlar. Bozankaya Tramvay her türlü kentsel koşula uyumludur ve modüler tasarımı sayesinde esnek ve sorunsuz bir seyahat seçeneği sunar. Tramvay yüksek konfor seviyesine ilave olarak azami seviyede güvenlik sağlar.

BOZANKAYA TRAMBUS

Bozankaya Trambus, gücünü yol boyunca asılı elektrik hattından (kataner sistemi) alan, elektrik hattının olmadığı yerlerde batarya sistemi ile şarj olan, 25 metrelik raylı sistem gövdesine sahip olması sebebiyle yolcu kapasitesi yüksek, raylı sistem altyapısına gereksinimi olmadığından altyapı maliyeti düşük ve karayolunu kullanması sebebiyle rota özgürlüğüne sahip bir araçtır.

2018’DE TÜRKİYE’NİN İLK METRO İHRACATINI GERÇEKLEŞTİRİLECEK.

Elektrikli, enerji tüketiminde ekonomik ve çevre dostu olan bu yeni nesil troleybüs, modern çağın yeni toplu ulaşım aracıdır. İlk yatırım maliyetinin düşüklüğü ile öne çıkan Bozankaya Trambus, yolcular için kaliteli ve güvenli bir ulaşım sağlıyor. Sıfır emisyon ilkesi ile çalışmakta ve çevreye duyarlılık konusunda öncülük ediyor. İlk Türk metro araçlarının Ar-Ge ve prototip çalışmalarını yürüten Bozankaya, 2018 yılı itibariyle Türkiye’nin ilk metro ihracatını gerçekleştirilecek.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNE ÖNEM VERİYOR, AR-GE İLE BÜYÜYOR

Üretimin gelecek nesillerimizin teminatı olduğunu ve bu bilinçle ‘ülke ekonomisine fayda sağlamak’ odaklı çalıştıklarını ifade eden Bozankaya’nın üretim merkezlerindeki çalışmalar Ar-Ge ekseninde yürütülüyor. Bu kapsamda, son beş yılda tamamlanan 10, devam eden 6 ve değerlendirme aşamasında olan 6 adet Ar-Ge projesi bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bütçesi yaklaşık 80 milyon TL olarak gerçekleşti.

ÜLKE KAYNAKLARININ ÜLKE EKONOMİSİ İÇİNDE KALMASINI SAĞLIYOR

Bozankaya bu projelerle Türkiye’nin toplu ulaşım ihtiyaçlarına yerli çözümler sunmakta, ithal ikamesi ürünlerle ülke kaynaklarının ülke ekonomisi içinde kalmasına yardımcı oluyor. 2016 yılı muhasebeleştirilmiş Ar-Ge Gideri/Satışlar oranı yüzde 11 ve 2015-2016 yıllarında, yılda ortalama yüzde 7,4 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran Türkiye’de ortalama yüzde 1 civarında iken OECD ülkelerinde ise ortalama yüzde 2’dir.  Geleceğe yönelik büyük adımların genç bireylere ait olacağını öngören Bozankaya, üniversite-sanayi iş birliğine önem vererek, alanında deneyimli akademisyenlerin önderlik ettiği genç beyinlerle ortak projeler yürütmektedir. Son yıllarda 10 üniversiteden 17 farklı akademisyenle proje çalışması yapılmıştır.

YERLİLİK ORANI’YLA FARKINI ORTAYA KOYUYOR

Sözleşmesini imzalanan ve teslimatı yakın zamanda yapılacak olan trambus ve elektrikli otobüsler  sayesinde ise önemli miktarda döviz ülkede kalacak. Bozankaya’ya en büyük rekabet üstünlüğünü kazandıran unsur yerlilik oranı; Raylı sistemlerde Yerlilik Oranı yaklaşık yüzde 60, elektrikli otobüste Yerlilik Oranı ise yaklaşık yüzde 65’tir.

DÜNYA DEVLERİYLE İŞBİRLİĞİ YAPARAK TÜRKİYE ADINI DÜNYAYA TANITIYOR

Made İn Turkey kalitesini tüm dünyaya duyarmakta kararlı olduklarını ve bu minval üzere çalıştıklarını, çalışmalarında profesyonellik ve kaliteden taviz veremeyeceklerinin altını özenle çizen Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay,  toplu ulaşım araçlarında dünya devleri ile işbirliği yaptıklarını ve bu sayede de Türkiye bayrağını uluslararası platformlarda en güzel şekilde dalgalandırdıklarını ifade etti. 2016 yılında Siemens Mobility ile yapılan konsorsiyum, üretim süreçlerinin tamamının Bozankaya tarafından üstlenileceği, satış sonrası hizmetlerin ise 26 yıl boyunca Siemens tarafından yürütüleceği Bangkok Green Line Metro Projesi’nin yüklenicisi oldu.

TASARIMIN YÜZDE 30’UNU BOZANKAYA ÜSTLENDİ

Bu proje kapsamında Bozankaya, tasarımın da yüzde 30’luk kısmını üstlendi. Ayrıca Siemens kanalıyla gerçekleştirilen teknoloji transferi ile de mühendislerini kendi bünyesinde yetiştiriyor. Bu süreçlerin doğal sonucu olarak Bozankaya kendi metrosunu tasarlama ve üretme kabiliyeti kazanıyor.

20 MİLYON EURO’LUK BÜTÇE

Tüm imalat, montaj, test ve devreye alma işleri Bozankaya tarafından gerçekleştirilecek ve Bozankaya bu proje sonucunda bir vagon/gün araç üretebilecek altyapıya sahip olacaktır. Bu projeyi gerçekleştirmek adına, toplam yatırım içerisinde kaynak robotları ve boyahane gibi altyapı iyileştirmeleri için ayrılan bütçe 20 milyon Euro’dur. Yine 2016 yılında, TCDD Genel Müdürlüğü’nün 80 adet yüksek hızlı tren projesi için dünya çapında büyük bir yetkinliğe sahip olan Bombardier ile stratejik işbirliği anlaşması imzalandı. Yüksek Hızlı Tren projesi, Bombardier’ in yüksek hızlı tren  konusunda tecrübesi ve 100 milyon USD lik teknoloji transferi ile Bozankaya’ nın araç üretimindeki uzmanlığı ve ileri teknoloji yatırımlarıyla oluşturduğu altyapısı birleştirilerek hayata geçirilecek.

BİR REKORA İMZA ATTI: TÜRKİYE’DE YAPILAN TÜM ELEKTRİKLİ ARAÇ İHALELERİNİ ALDI

Bozankaya, Türkiye pazarında hem üretimleri ile hem de gerçkelşetirdiği yenilikçi ve rekabetçi ürünleri ile rekorlar kırmaya devam ediyor. Çevreye verdiği önemle de tüketicilerden tam not alan Bozankaya, en son bir rekora daha imza attı. Bozankaya Türkiye’de son 2 yılda altı farklı ilde katıldığı altı ihaleyi de alarak bu alanda bir rekoru daha kırmış oldu. Malatya, Konya, Eskişehir, İzmir ve Elazığ’dan sonra Şanlıurfa’da da toplu taşımada Bozankaya markalı yerli elektrikli araçlar hizmet verecek. Türkiye’deki elektrikli araçların tümü Bozankaya markasını taşıyor.

ÇEVRE DOSTU ÜRETİM

Çevre dostu, ekonomik, yüksek performanslı, konforlu elektrikli araçlara geçiş yapan altı ilde açılan ihalelerin tamamını, yerli üretimi ve teknolojisiyle avantaj sağlayan Bozankaya kazandı. Bozankaya’nın Ankara’daki fabrikasında ürettiği elektrikli otobüslerin 20’si İzmir’de, 4 Eskişehir’de, 4 Konya’da toplu taşımada kullanılıyor, Elazığ için de 15 adet üretilecek. Malatya’da ise 22 adet Bozankaya Trambus hizmet veriyor. Son olarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın açtığı 24 metrelik trambüs ihalesini de Bozankaya kazandı.

ÜRETİMİYLE 436 TON KARBONDİOKSİT SALINIMINI ENGELLEDİ

Bozankaya üretimi elektrikli otobüs filosu 436 ton karbondioksit salınımını engelledi. Her platformda çevreye verdikleri önemin kendileri için ‘olmazsa olmaz’ değerler arasında yer aldığını ifade eden Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, Bozankaya’nın ürettiği 20 elektrikli otobüsten oluşan Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosu, İzmir’de hizmete girdiği Nisan ayından itibaren 1 milyonun üzerinde yolcu taşıdığını söyledi. Verilen bilgilere göre; elektrikli otobüsler sayesinde İzmir’in toplu ulaşımında 162 bin 692 litre akaryakıttan tasarruf edildi, 436 ton karbondioksit salınımının önüne geçildi. Bu rakam, hava kirliliğiyle mücadelede 97 bin ağaçlık bir ormanın sağlayacağı oksijene eşit. Menzili yaklaşık 250 kilometre olan ve kilometrede yaklaşık 25 kuruş yakan çevre dostu, sıfır emisyonlu yüzde 100 elektrikli otobüsler dizel alternatiflerine oranla yüzde 80’lik tasarruf sağlıyor.

KİM, NE DEDİ?

Aslında biz ne kadar anlatırsak anlatalım galiba konuyu en iyi; ‘Aynası iştir kişinin, lafa bakılmaz’ atasözü özetliyor. Bu kadar anlattık, yazdık, çizdik… Peki, Bozankaya ile işbirliği yapan, Bozankaya’yı tercih eden yetkililer konu hakkında ne düşünüyor, büyük fotoğrafı daha net görmek açısından hep beraber bakalım mı?

TEPEBAŞI BELEDİYE BAŞKNI ATAÇ: GURUR DUYUYORUZ

Tepebaşı Belediye Başkanı Dr. Ahmet Ataç, “Eskişehir Tepebaşı Belediyesi olarak, bir ilke daha imza atarak Avrupa standartlarındaki yerli üretim elektrikli otobüs Sileo’ları Bozankaya’dan teslim aldık. Hem enerji tasarrufu yüksek hem de çevreci olmasıyla ön plana çıkan elektrikli otobüslerimizi halkımızın hizmetine sunduk. Türkiye’deki ilk elektrikli otobüs teslimatının yapıldığı belediye olarak gurur duyuyoruz. Ayrıca yerli elektrikli otobüslerin alımının tamamını AB hibesi ile gerçekleştirdik” diyor.

MALATYA MOTAŞ GENEL MÜDÜRÜ TAMGACI: MODERN,ÇEVRE DOSTU

Malatya Büyükşehir Belediyesi Motaş Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin üretici firması Bozankaya tarafından üretilen modern çağın yeni toplu taşıma aracı çevre dostu yerli Trambüs, Türkiye’de ilk kez Malatya’da halkın hizmetine sunuldu. Toplu taşımada hedefimiz, insanların yaşamını kolaylaştırmak, kaliteli ve güvenli bir ulaşım sağlamaktır. Vatandaşlarımızı gitmek istedikleri yere en kısa yollardan ve konforlu araçlarla ulaştırmak için çalışıyoruz. Konforlu, ferah, sessiz, modern ve tasarruflu olduğu için hizmete sunduğumuz Trambüsler, elektrikli sürüş sistemiyle enerji tasarrufu sağlıyor ve çevreci ulaşım planı ile farklılık yaratıyor. Enerji tasarrufunda %70 olarak öngördüğümüz Trambüs sistemi devreye alındıktan sonra işletme maliyetini de göz önüne aldığımızda bu oranın %80 civarında seyrettiğini gözlemledik. Trambüs araçlarının çevreci yönleri için bir paragraf açmamız gerekiyor. Trambüsler sıfır emisyonlu olduğundan çevreye karbondioksit gazı salınımı yapmayarak tabiata ve dolayısıyla hassas olduğumuz insan sağlığına zarar vermemektedir. Bu da tek başına tercihimizin ne kadar isabetli olduğunu göstermeye yetiyor. Ayrıca ikinci parti olarak teslim alacağımız 10 Trambüs bataryalı özelliğe sahip olacaktır. Böylece Trambüsler, hattın bir kısmında katanersiz (havai şebekeden beslenmeden, bağımsız olarak) işletilebilecektir. Yeniçağın yeni toplu taşım aracı Trambüslerin Malatya’mızı marka şehir olma yolunda bir adım ileri taşıdığına inanıyoruz.”

İZMİR ESHOT GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ÖLÇER: YAŞANILABİLİR BİR ÇEVRE

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eshot Genel Müdür Yardımcısı Fazıl Ölçer, “Raylı sistem ve elektrikli otobüsler konusunda yatırım yaparak ulaşımda verimliliği amaçlıyoruz. Yerli ve çevreci elektrikli otobüsleri halkımızın hizmetine sunmamızdaki hedefimiz İzmir başta olmak üzere daha temiz ve yaşanabilir bir çevre yaratmak. Çevre konusunda hangi kriterden bakarsanız bakın, Türkiye’nin yüzde 5.3 nüfusunu barındıran İzmir, çevre yatırımlarının yüzde 25’ini gerçekleştirdi. Bu şu anlama geliyor; İzmir bütün kentlerimizin ortalamasından 5 kat daha fazla çevre yatırımlarına ve geleceğe değer veriyor. 2020’ye kadar karbon ayak izini yüzde 20’ye düşürmeyi hedefliyoruz ve bu doğrultuda Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosunu hizmete sunarak büyük bir adım atmaktan ve diğer şehirlere öncülük etmekten mutluluk duyuyoruz. Bunun bir de ekonomik boyutu var. İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu taşımanın tamamını kendi gerçekleştiriyor. Diğer yandan elektrikli otobüslerimizin enerji ihtiyacı da belediyemizin kurduğu solar panellerle karşılanacak. Bu da büyük bir avantaj. Türkiye’nin toplu taşımacılıktaki ilk elektrikli otobüs filosunu kurduğumuz ve bu araçlarda kullanacağımız elektriği kendi santralimizde üreteceğimiz için Uluslararası Toplu Taşımacılık Birliğinin (UITP) “Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Ödülü”ne layık görüldük. Kanada’daki Dünya Toplu Taşımacılar Zirvesi ve Fuarı’nda ödülümüzü teslim aldık. Bizim için büyük bir gurur vesilesidir. Bozankaya Grubundan açık ihale usulü sonucu aldığımız yerli elektrikli otobüslerin hem yüksek performansından, çevre dostu olmasından ve gürültü kirliliği yaratmamasından dolayı çok memnunuz. Ayrıca düşük enerji tüketimi ile de yüksek bir tasarruf sağlamaktadır’” ifadesini kullanıyor.

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM PLANLAMA VE RAYLI SİSTEM DAİRESİ BAŞKANI EŞGİ: SON TEKNOLOJİ VE YENİLİKÇİÇÖZÜMLER

Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Mustafa Eşgi şunları söyledi: “Konya Büyükşehir Belediyesi olarak toplu ulaşım alanında vatandaşlarımızın rahatlığı için her zaman son teknolojileri ve yenilikçi çözümleri takip ediyoruz. Bozankaya ile birlikte elektrikli otobüslerle Türkiye’de çevreci ve yenilikçi örnek bir çalışmaya imza atmaktan mutluluk duyduk. Enerji tüketimi düşük, verimli ve çevre dostu Sileo’lar ile Türkiye’de ilk Elektrikli Otobüs kullanan belediye olmanın gururunu yaşıyoruz.”

 

 

 

ULAŞIM SEKTÖRÜ

 

 

Anahtar Kelime: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.