Yatırımlarıyla göz dolduran Reysaş, sektörün öncüsü olma misyonunu sürdürüyor

Reysaş Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Egemen Döven, firma olarak yatırım odaklı düşündüklerini ifade ederek 2020 ve sonrası için de yatırımdan taviz vermeyeceklerinin altını çiziyor.

Ülkemizin önde gelen firmalarından Reysaş, yatırım odaklı büyümesini pandemi sürecinde de sürdürüyor. Editör Ahmet Doğan’ın sorularını Reysaş Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Egemen Döven yanıtladı.

Firma olarak depolama ve taşımacılık alanında verdiğiniz hizmetleri, depolama merkezleriniz, depolama ve taşıma kapasiteniz ile filonuz hakkında bilgi verir misiniz?

Reysaş, 1990 yılında araç taşımacılığı ile başladığı lojistik sektöründe kısa zamanda büyüyüp araç taşımacılığı, yurtiçi ve yurtdışı taşımacılık, uluslararası ve yurtiçi demiryolu taşımacılığı, otel işletmeciliği, taşıt muayene istasyonu işletmeciliği, tarım hayvancılık, GES Tesisleri ve depolama hizmetleri ile ek servisleri vermeye başlamıştır. Grup şirketlerinden olan Reysaş GYO, sloganından da anlaşılacağı üzere “Türkiye’nin Depocusu” olarak diğer GYO’lardan biraz daha farklı bir yerde konumlanmış durumdadır. Türkiye’de GYO’lar genellikle konut, AVM veya ofis olarak inşaat faaliyetlerinde de bulunsa, Reysaş kendine depoculuk ve sanayi tipi gayrimenkul alanında niş bir sektör belirlemiş, 10 yıldır devam eden depo yatırımları son 5 yılda artarak devam ederek, çeşitli lokasyonlarda yaptığı yatırımlarla 2.000.000 m2’lik depolama kapasitesine ulaşmış ve bu konudaki yatırımlarına da halen devam etmekte olan bir şirkettir.

Covid-19 ile beraber lojistik daha önemli hale geldi

Firmanızın 2019 yıl sonu itibarıyla performansını bir önceki yıla göre değerlendirir misiniz? 2020 yılı ve sonrası için hedef ve beklentilerinizi aktarır mısınız?

2020 senesi için depo, araç ve yeni yatırımlarımız yine olacaktır. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının faaliyetlerimize çok fazla etkisi olmamış, aksine faaliyetlerimizde pozitif artış meydana gelmiştir. Lojistik içinde bulunduğumuz süreçte daha da önemli hale gelmiştir. Bu dönemde insanlar evde oturdukları için yiyecek içecek, sigara ve petrol gibi ürünlerde normal kapasitenin çok üzerinde sevkiyat yaptık. 2020 yılı için oldukça fazla ihale almıştık, bu sebeple çok yoğun günler geçirdik, geçirmeye de devam ediyoruz. Otomotiv taşımacılığında geçen yıldan alınan siparişler devam ettiği için bu bölümümüzde de sıkıntı bulunmamaktadır.

Türkiye’nin depocusu

Depolama segmentinde depo geliştirmeye odaklanmış, halka açık ilk ve tek gayrimenkul yatırım ortaklığı olan iştirakimiz REYSAŞ GYO ile sahip olduğumuz “Türkiye’nin Depocusu” unvanını, gelecekte de hep lider konumda tutarak devam ettirmek, depoculuk alanındaki hedefimiz. Depo çatısında güneş panelleri ile elektrik üretimi yapan,  Türkiye’de çatı  üzerinde kurulmuş  ilk ve  en büyük  GES tesisini  hizmete alan  firmayız. Depo sayımızın fazlalığı ve depo yatırımlarımızın devam etmesi sebebi ile 2020 ve takip eden yıllarda da güneş enerjisi yatırımlarımız devam edecek. Bu şekilde katkı değeri yaratan, verimlilik artışı sağlayan, karbon salınımını azaltan uygulamalarda yatırımlarımız devam ettirmeyi planlıyoruz. Reysaş olarak mevcut depolarımız ve yeni yatırımlarımız son teknolojik altyapı desteği ile her sektörden her ürüne hizmet verebilecek kapasitede tasarlanmaktadır. Akıllı bina yapısını kendi yazılım firmamızın şirket ve müşteri bazında özelleştirerek hazırladığı depo içi takip ve ürün yönetimi sistemleri ile birleştiriyor ve müşteriye özel çözümler üreterek depo yönetimi hizmeti sunuyoruz. Bu alanda müşteri depolama ihtiyaçlarının analizinden sonra en verimli biçimde operasyon organizasyonu yapılıyor. Projeye özel depo ve depo yönetimi oluşturma alternatifleriyle müşteriye çeşitli olanaklar sunulabiliyor. Sunduğumuz depolama hizmetlerinde operasyon için gerekli olan forklift, reachtruck, stacker, orderpicker ve elektrikli transpaletlerin yanı sıra barkod ve RF (akıllı elle toplama cihazı) sistemleri, bilgisayar kontrollü uygulamalar ve en son teknolojik yenilikleri de kullanıyoruz. Pandemi döneminde depolarımız ve çalışanlarımız işe ara vermeden, düzenli şekilde çalışmıştır. Biz bu dönemde herhangi bir kısıtlamaya veya işe ara vermeye gitmedik, aksine tam kapasite ile faaliyetlerimize devam ettik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LNG ve  CNG bölümü  üzerinde yoğunlaştık

Son yıllarda Tehlikeli Madde taşımacılığının LNG ve CNG bölümü üzerinde yoğunlaştık.  LNG ve CNG taşımacılığı akaryakıt taşımacılığının yanında çok daha fazla uzmanlık,  özel ekipman,  bu konuda bilgili personel gerektirmektedir. Birkaç taşıma modunun birlikte kullanımı,  buna bağlı olarak verimlilik artıran ve taşıma maliyetlerinin düşüren farklı taşıma ekipmanları ile yeni taşıma modelleri oluşturma çalışmaları ve yatırımları yapıyoruz. LNG ve CNG’nin sadece lojistiği ile değil aynı zamanda ağır ticari vasıtalarda yakıt olarak kullanımı ile ilgili de gerçekleştirdiğimiz, ödüller aldığımız projeler bulunmaktadır. Bu projelerde, taşıma maliyetlerinin düşürülmesinin yanında,  karbon salınımının azaltılması,  motorindeki kaçak ve kayıpların azaltılmış olması  gibi  çok  önemli  faydalar sağladık. Lojistik ve diğer sektörlerde de bu uygulamaların tedarik noktalarının artması ile hızla yayılacağına inanıyoruz.

Demiryolu taşımacılığını önemsiyoruz

Demiryolu taşımacılığında kendine ait istasyonlar, vagonlar, üst yapılar ve elleçme makinaları ile hizmet veren bir firmayız. Yine Türkiye’de ilk özmal sarnıçlı vagonlar ile akaryakıt taşıması yapan hatta bunun ilk taşıma lisansını alan firmayız. Maalasef demiryolu alt yapımız Cumhuriyetin ilk dönemlerinden bu zamana çok fazla geliştirilemedi böyle büyük bir coğrafya da çağın gerisinde kaldı. Bu sebeple tehlikeli madde taşımacılığında demiryolu taşımasında ek karayolu taşıması yükleme ve boşaltmada ilave edilmesi halinde maliyeti karayolu taşımasını geçmektedir. Demiryolunda intermodal taşımacılığa uygun alt yapının da geliştirilmesi gerekmektedir. Üç tarafı denizler ile kaplı ülkemizde tehlikeli madde taşımacılığın halen %90’a yakın bölümü karayolu ile yapılmaktadır. Karayolu taşımacılığı üzerindeki bu yükü almak gerekmektedir. Bu hem taşıma maliyetlerini düşürecek, hem de karayollarındaki tehlikeli madde taşıma riskini azaltacak hatta taşımada oluşan karbon salınımını düşürecektir.

İlk ihracat blok treni

Türkiye’de üretilen otomotiv parçalarını ve beyaz eşyaları taşıyan ilk ihracat blok treni 21/05/2020 tarihinde Sakarya Arifiye Tren İstasyonu’ndan hareket etmiştir. “Asrın projesi Marmaray”ı kullanarak direkt Avrupa’ya giden trenimiz, Marmaray sayesinde Anadolu’dan Avrupa’ya direkt ulaşacak ülkemizin ilk ihracat treni olmuştur. Reysaş olarak 20 yıldır Türkiye’den Avrupa’nın birçok noktasına ihracat taşımacılığı yaptığımızı belirtmek isteriz. Bu tren Türkiye’de üretilen otomotiv parçalarını ve beyaz eşyaları taşıyan ilk ihracat blok treni olma özelliğini de taşımaktadır. Tren 36 konteynerden ve 18 vagondan oluşmakta ve 535 metre uzunluğundadır. Tren yaklaşık 5 gün transit süreyle Macaristan’ın Sopron kentindeki istasyona ulaşmıştır. Yine Reysaş bir ilke imza atarak ilk ithalat blok trenini de aynı parametrelerle ve yine değişik sektörden müşterilerle Marmaray’dan geçirerek 02/06/2020’de Arifiye’ye getirmiştir. Reysaş aynı treni yine aynı şartlarla tekrar Arifiye’den 05/06/2020 tarihinde yine Marmaray geçişli Avrupa’ya göndermiştir. Böylece Anadolu’da bulunan bütün Türk İhracatçıları için Avrupa’ya gitmek çok daha uygun maliyetlerle sağlanır olmuştur. Ayrıca yine pandemi sürecinde yaşanan sınır geçişi sıkıntıları şoför kullanılmadığı için tamamen ortadan kalkmıştır.

Tren, enerji, depo ve lojistiğe limitsiz para yatırıyoruz

Tren, enerji, depo ve lojistiğe limitsiz para yatırıyoruz. Bu işten kazandığımızı bu işe harcıyoruz.  Proje lojistiği yapan bir firma olmamız sebebi ile her zaman proje büyüklüğüne göre yapılan yatırımlarımız değişebilmektedir. Tüm Türkiye’de depo, tren, tarım-hayvancılık (yaklaşık 5-6 kat büyümek için gerekli yatırımlar yapıldı), istif makinaları ve lojistik yatırımlarımız, yurtdışında ise İngiltere, Belçika, Hollanda, Avusturya, Macaristan ve Polonya’da tren yatırımlarımız devam etmekte. Bu işten kazandığımızı bu işe harcıyoruz. Aktif olmayan şirketimiz yok. Yatırımlarımız; sıfırdan fabrika, depolama tesisi, araç, vagon ve ekipman yatırımı şeklinde.

2020’de %30 oranında büyümeyi hedefliyoruz

2019  yılı içinde lojistik alandaki yatırımlarınızın ne kadarını hayata geçirebildiniz?

2019 yılını yaklaşık %20 büyüyerek kapatan şirketimiz, 2020 yılı için de yaklaşık %30 oranında büyümeyi hedeflemiştir. Yeni başlayan ve devam eden yatırımlarımız 2019 yılı sonunda bitmiş, depo, araç ve ekipman yatırımlarımızın toplamı 2019 senesi için yaklaşık 150 milyon TL olmuştur. 30 yıllık bilgi ve donanımla bugün yaklaşık 2.000.000 m2’lik özmal depolama alanına sahip lider bir firmayız. Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan yerli ve yabancı sermayeli birçok kuruluşa hizmet veriyoruz. Hizmet verdiğimiz müşterilerimizin farklı ürün gruplarına istinaden, ihtiyaca yönelik alternatif hizmet modelleri geliştirerek verimlilik, çevre, maliyet noktalarında yenilikçi süreçler oluşturuyoruz. Reysaş olarak bu ürünlerin üretimden son tüketiciye ulaşana kadar depolama ve taşıma süreçlerinin her anını izliyor ve kontrol altında tutuyoruz.

Depo yatırımlarımız devam edecek

2020 yılında da müşteri taleplerine istinaden ileri teknoloji kullandığımız soğuk ve  kuru hava depo yatırımlarımız devam edecektir. Hem depolarımızda hem taşıtlarımızda müşterilerimize ve ürünlerine özel geliştirmeye çalıştığımız teknoloji yatırımlarına ara vermeden devam ediyoruz. (Araç içi kamera sistemleri, alan ısı/nem ölçer sensor kullanımları, alan içi personel takip, alan içi ürün takip, alan içi haşere takip, araç içi ürün takip, depo içi tam otomatik operasyon sistemleri vb.) Likit taşımalarda kullandığımız ithal, ileri teknolojiye sahip, yüksek kalite tank konteyner yatırımlarımız devam edecektir. Likit taşıma operasyonlarımızı yaklaşık olarak %10-20 oranında büyütmeyi planlıyoruz, çünkü bu alanda yeterince büyük bir hacme sahibiz.

ULAŞIM SEKTÖRÜ DERGİSİ

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.