Yatırım odaklı büyüyen Reysaş, müşteri memnuniyetinden ödün vermiyor
Reysaş Yatırım Holding AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, Reysaş’ta yatırımların hiç bitmediğinin altını özenle çiziyor.
Reysaş Yatırım Holding AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven ile hem sektörü hem de Reysaş’ın yatırımlarını değerlendirdik.
Reysaş GYO, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 8. sırasında bulunuyor
Şirketinizin faaliyetleri çalışan sayısı, ciro, depo, araç ve ofis sayısı hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Reysaş 1990 yılında araç taşımacılığı ile başladığı lojistik sektöründe kısa zamanda büyüyüp araç taşımacılığı, yurtiçi ve yurtdışı taşımacılık, uluslararası ve yurtiçi demiryolu taşımacılığı, otel işletmeciliği, taşıt muayene istasyonu işletmeciliği, tarım hayvancılık, GES Tesisleri ve depolama hizmetleri ile ek servisleri vermeye başlamıştır. Grup şirketlerinden olan Reysaş GYO, sloganından da anlaşılacağı üzere “Türkiye’nin Depocusu” olarak diğer GYO’lardan biraz daha farklı bir yerde konumlanmış durumdadır. Türkiye’de GYO’lar genellikle konut, AVM veya ofis olarak inşaat faaliyetlerinde de bulunsa, Reysaş kendine depoculuk ve sanayi tipi gayrimenkul alanında niş bir sektör belirlemiş, 10 yıldır devam eden depo yatırımları son 5 yılda artarak devam ederek, çeşitli lokasyonlarda yaptığı yatırımlarla 2.000.000 m2’lik depolama kapasitesine ulaşmış ve bu konudaki yatırımlarına da halen devam etmekte olan bir şirkettir. Reysaş GYO kendi alanında Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük, Avrupa’nın 8. sırasında bulunmaktadır. Çalışan sayısı yaklaşık 7 kişi civarındadır. Cirosu 300 milyon TL olup, 160’ın üzerinde deposu bulunmakta olup hepsi özmaldır. GYO ticari faaliyette bulunmayıp sadece gayrimenkul geliştirme üzerine kurulmuştur.
Otomotiv sektöründe ülkenin bir numarası durumundayız
Depolama ve dağıtım alanındaki faaliyetleriniz neler?
Reysaş Lojistik’e dönersek depolama ve dağıtımda yine Türkiye’nin en büyük depolama ve dağıtımını yapan şirketlerinden bir tanesidir. Faaliyet alanları içerisinde her türlü ürünün depolanması ve dağıtımını yapmaktayız. Özellikle otomotiv sektöründe ülkenin bir numarası durumundayız.
Pandemi depolama ve dağıtım sektörüne nasıl yansıdı? Sektörde ne gibi değişimler yaşandı? Müşteri talepleri ne yönde değişti?
Pandemi döneminde depo ve lojistik diğer sektörlere göre daha fazla büyüyen ve tamamen yoğun çalışan bir sektör, şu anda depolamada ve dağıtımda yaklaşık %100 kapasitemizi kullanmaktayız. Müşteri profilinin değişikliği ile daha önceden AVM ve mağaza sevkiyatları, şu anda direkt nihai tüketiciye doğru yön değiştirmiş durumdadır. E-ticaretin gelişmesi ile birlikte Türkiye’de ve dünyada lojistik ticari faaliyetleri yön değiştirmektedir.
Depolamada en ileri teknolojiyi kullanıyoruz
Depolama maliyetlerinde ne gibi değişimler yaşanıyor?
Depolamada değişen bir şey yoktur ama standartlar değişmiştir. Reysaş’ın depolarının tamamı son 10 yıl içerisinde yapıldığı için en ileri teknolojiyi kullanmaktayız. En yeni özellik olarak yangın sistemi, kapıları bina içi yüksekliği genellikle 14 metre, kolon aralıkları, yer zeminleri, bahçeleri, tır yanaşma üniteleri sayılabilir. Reysaş’ın depolarının yeni yapılmış ve en gelişmiş teknoloji ile yapıldığından, Dünyadaki diğer depolara göre bu depolar çoğunlukla geçmiş yıllarda inşa edildiğinden bana göre ki gelişmiş değil, özellikleri bakımından ayrışmaktadır.
2021’de depolama sektörüne yönelik beklentileriniz neler? Yatırımlarda artış bekliyor musunuz?
2021’de tahmin ediyoruz, ciddi miktarda bir depolama yatırımı yapacağız. Müşteri beklentisi değişti, şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nde bütün depoların dolu olması, AVM ve mağazalardan, depoların bir ticaret bölge haline dönüşmesi depo yatırımlarına ihtiyacı göstermektedir. 2021 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nde en çok yatırım yapan bir numara şirket olmaya devam edeceğiz.
Her türlü depo yatırımlarımız devam edecek
Depolama alanında yeni trendler neler? Sizin bu alandaki öncelikli yatırımlarınız ve projeleriniz neler olacak?
Depolama alanında bir trend yoktur. Şehre yakınlıkları, kapı sayıları vb. özellikler ön plana çıkartır. Örneğin; Ankara ve İstanbul’da yapacağımız yeni depolarda 150-200 arası bir kapı olacaktır. Bu da e-ticarete daha yöneldiğimizin göstergesidir. Her türlü depo yatırımlarımız devam edecek, tarım, likit ve kimyasal depo yatırımlarımız da devam edecek.
2020 yılında hangi yatırımları gerçekleştirdiniz? İstihdamda artış oldu mu?
Depo yatırımlarında herhangi bir istihdam gelişmemiz olmadı, çünkü biz zaten depo üreten, kiraya veren, Reysaş Lojistik’e veya diğer lojistik şirketlerine depo üretimi yapıp kiraya vermekte olan bir şirketiz. Bu yüzden de herhangi bir istihdam artışı olmamaktadır. Sadece 30’un üstünde lojistik şirketine depo yapıp kiraya vermiş bulunmaktayız. O yüzden buradaki çalışanların genellikle kiraya verdiğimiz müşterimizin bordrosunda bulunmakta, bu nedenle kendi bünyemizde istihdam artışı olmamaktadır.
2024-2025’ten itibaren hubuat siloları gibi, kimyasal depolara yönleneceğiz
2021’de gündeminizde hangi yatırımlar ve projeler var?
2021 yılında bizim depo yatırımlarımız ve projelerimiz devam edecektir. Önümüzdeki dört yıl içerisinde herhangi bir şekilde klasik, konvansiyon depo dışına çıkmayacağız. Geçen sene Düzce’de yine Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük fındık depolama alanlarını yaptık. Ama 2024-2025’ten itibaren hubuat siloları gibi, kimyasal depolar gibi depolara yönleneceğimiz görülmektedir.
Yurt dışı hedeflerimiz bitmiyor
Yurt dışına yönelik yeni hedefleriniz ve yatırım planlarınız neler?
Yurt dışına yönelik hedeflerimiz her zaman vardır. Bu sene büyük ihtimalle Çek Cumhuriyeti’nde ilk depomuzu yapabiliriz. Diğer ülkelerde Reysaş Lojistik depo kiralayarak, Japonya, İngiltere, Montenegro, Bulgaristan gibi ülkelerde genellikle kiralama yaparken, GYO olarak ilk depomuzu 2021 yılında Çek Cumhuriyeti’nde yapacağımızı planlamış vaziyetteyiz.
ULAŞIM SEKTÖRÜ