DAMLA ALIŞAN: “KİMYA VE PETROKİMYA ALANINDA HİZMET VEREN TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK LOJİSTİK ŞİRKETLERİ ARASINDA YER ALIYORUZ’’
TEHLİKELİ VE KİMYASAL MADDE TAŞIMACILIĞINDA SEKTÖRÜN ÖNCÜ FİRMALARINDAN OLAN ALIŞAN LOJİSTİK, TÜRKİYE’DE AR-GE HARCAMASI YAPAN ŞİRKETLER ARASINDA 42 BASAMAK BİRDEN YÜKSELEREK 72’NCİ SIRAYA YÜKSELDİ. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ALANINDA YÜKSELEN BİR GRAFİĞE SAHİP OLAN FİRMA HER GEÇEN GÜN BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR. ALIŞAN LOJİSTİK CEO’SU DAMLA ALIŞAN, FİRMASI VE SON DÖNEM FAALİYETLERİ HAKKINDA ULAŞIM SEKTÖRÜ DERGİSİNE ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU.
Alışan Lojistik’in tehlikeli ve kimyevi madde taşımacılığında markalaşma yolculuğunu kısaca değinip son süreçte bu alana dönük gerçekleştirdiğiniz araç ve depo yatırımları hakkında bilgi verir misiniz? Araç filosu ve depolamada nasıl bir büyüklüğe ulaştınız? 1985 yılından bu yana hizmet sunan bir marka olarak, sektörde en iddialı olduğumuz ve uluslararası arenada da denetlenerek uzmanlığımızla örnek gösterildiğimiz bu hizmet alanında, ADR/ISOPA lisanslı sürücülerimiz ve kapasitesi 15.000 lt – 35,000 lt arasında olan 600’den fazla öz mal ISO tank/Tanker/Silobas filomuz ile ayda 5.000’den fazla sefer yapmaktayız. Bu kapsamda çok sayıda ve çeşitlilikte kimyasalları, sıkıştırılmış gazları (CNG – LNG vb.), petrol ürünlerini, toz dökme ve gıda maddelerini yurtiçi ve yurtdışına kara, deniz ve tren yoluyla en güvenilir ve en çevre dostu şekilde taşıyoruz. Dünya’nın hemen her bölgesine yayılmış olan “ISO Container Ağı”, çok amaçlı konteynır taşıyıcı şasi ve uygun çekicilerden oluşan filomuz ile likit kimyevi madde taşımacılığı alanında hizmet sunmakta ve dünya çapında çözüm yaratmaktayız. Depolama tarafında ise, özellikle tehlikeli ve kimyasal maddelerin depolanması için Gebze/Muallimköy’de özel olarak tasarlanan ve 1.000’den fazla ISO Container depolama kapasitesine sahip 12.000 metrekarelik bir alana sahibiz. Ayrıca, İstanbul, Kocaeli, Konya, Gaziantep ve İskenderun’da 490.000’den fazla palet kapasitesine sahip depolama alanlarımız mevcut.
Tehlikeli madde taşımacılığı alanında hangi yükleri, hangi destinasyonlara ulaştırıyorsunuz? PSA ortaklığı sonrasında özellikle uluslararası alanda nasıl bir açılım sağladınız?
Alışan Lojistik olarak, tehlikeli madde taşımacılığında oldukça geniş bir yelpazeye hitap ediyoruz. Kimya sektörünün kritik ham maddeleri, endüstriyel gazlar, yanıcı sıvılar, kimyasallar ve benzeri birçok tehlikeli yükü, uluslararası standartlara uygun olarak güvenle taşıyoruz. Bu yükleri Türkiye içinde olduğu gibi, birçok ülkelere de düzenli olarak ulaştırıyoruz. Özellikle sanayi bölgelerine ve limanlara yapılan entegre taşımacılık çözümlerimizle müşterilerimizin üretim süreçlerine kesintisiz lojistik destek sunuyoruz. PSA ortaklığı sonrasında ise, uluslararası arenada ciddi bir büyüme ivmesi yakaladık. Bu ortaklık sayesinde global tedarik zinciri yönetiminde bir adım daha ileri gittik. Özellikle kimya ve petrokimya lojistiği alanındaki deneyimimizle bugün Türkiye’nin en büyük lojistik şirketleri arasında yer alan bir markayız. PSA’nın dünya çapındaki liman ağı ve Alışan Lojistik’in güçlü kara taşımacılığı tecrübesi bir araya geldiğinde, müşterilerimize sunduğumuz hizmet kalitesi ve operasyonel hızda büyük bir fark yarattık.
Bu yılla ilgili olarak hedeflerinizi paylaşır mısınız? Organik ve inorganik büyüme planınız nedir? Güçlerimizi birleştirdiğimiz PSA BDP ile beraber “To New Horizons-Yeni Ufuklara” mottomuz çerçevesinde son 3 yıldır yakaladığımız %100’ün üzerinde büyüme trendini devam ettirmek en büyük hedefimiz olacaktır. Bundan sonraki süreçte hizmet ve faaliyetlerimizi dünya çapında çok daha geniş bir ölçeğe taşıyacak, sunduğumuz servislerimizi geliştireceğiz.
Sürdürülebilirlik alanında yükselen bir grafiğe sahip olan Alışan’ın bu alanlarda gündeminde neler var? Biz şirket olarak, sürdürülebilirlik kavramını iş yapış biçimlerimize entegre ederek daha temiz ve yaşanabilir bir gelecek yaratmak için çalışıyoruz. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalar ile de geçen Şubat ayı itibari ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından “Yeşil Lojistik Belgesi”ni almaya hak kazanarak ülkemizde yine ilklerin arasına girdik. Bu yıl ise gündemimizde yoğunlukla enerji tasarrufu mevcut. Yenilenebilir enerji kullanımımızı güneş enerji sistemi kullanımı ile arttırdık, filomuzdaki araçlarımızı %90 oranında en yeni teknoloji araçlar ile değiştirdik ve enerji yönetim sistemimizi yaygınlaştırarak belgelerimiz arasına yenisini eklemeyi hedefliyoruz.
Teknolojik alt yapıya önemli yaptırımlar yaptınız. Türkiye’de Ar-Ge harcaması yapan şirketler arasında 42 basamak birden yükselerek 72’nci sırada yer aldınız. Yaptığınız Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
İnovasyon ve teknoloji yatırımları, her sektörde olduğu gibi, lojistik sektöründe de rakipler arasında fark yaratmak ve sektöre yön vermek anlamında oldukça önemli. Biz de Alışan olarak dijital dönüşüme Microsoft Global sponsorluğu ile 2019 yılında başladık. O zamandan bu zamana kadar da son 4 yıldır söz konusu listede yükselerek ilerliyoruz. Bir önceki yıla göre 42 sıra yükselerek 127. sırada yer alan şirketimiz, Fikri Sınai Mülkiyet Hakları kapsamındaki tasarım tescil faaliyetlerinde ise Türkiye’de 21. sırada. Projelerimize gelince; taşımacılık maliyetlerinin nereye gidebileceği yönündeki konulara odaklanıyoruz. Peki geçmişte yakıt ne kadar artmış ve ne kadar artabilir? Geçmişten gelen dolar, enflasyon ve diğer değişkenlerin artış hızına göre potansiyel önümüzdeki aylardaki taşıma maliyetleri nereye dönüşüyor gibi konulara bakıyoruz. Depo hizmetimizde özellikle yeni teknolojik altyapıya geçen depo programımızın otomasyonlu ve otomatik toplama yerleştirme süreçleri için üniversite ve konu uzmanı olan firmalar ile Ar-Ge faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor.
ÖZEL HABER / ULAŞIM SEKTÖRÜ DERGİSİ