Göçmez: Arkas lojistik yatırımlarla katma değer yaratmaya devam edecek
Arkas Lojistik CEO’su Onur Göçmez, Arkas Lojistik’in sürekli yatırımdan yana tavır ortaya koyduğunu söyledi. Göçmez, dün olduğu gibi bugün de Arkas Lojistik’in istihdama katkı sunacağının özenle altını çizdi.
Arkas Lojistik CEO’su Onur Göçmez ile Arkas Lojistik yatırımlarını konuştuk. Ülkemizin yüz akı lojistik firmalarından olan Arkas Lojistik’i kısaca okuyucularımıza tanıtır mısınız?
Arkas Lojistik olarak, 1989 yılından bu yana Türkiye ve yurt dışındaki 25 ofisimizle global mantıkta hizmet veren bir şirketiz. Arkas Lojistik’i bir şemsiye olarak görürsek Uluslararası deniz, hava, Yurtiçi-yurtdışı demiryolu taşımacılığı,terminal ve depoculuk hizmetleri ile özel proje taşımacılığı yapıyoruz. Filomuzda bulunan 700’den fazla vagon ile Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinin limanlarına ithalat ve ihracat konteyner demir yolu taşımaları gerçekleştiriyoruz. Karayolu taşıması için özmal 500‘e yakın kamyonumuz var. 1400’e yakın kadromuzla konteyner taşımacılığı, yurtiçi dağıtım, depolama gibi farklı lojistik çözümleri üretiyoruz.
Deniz yolunda da iş ortaklarımızla birlikte dünyanın her yerine taşımacılık yapabileceğimiz çözümleri müşterilerimize sunuyoruz.
En hızlı lojistik firması olmayı hedefleyen bir şirketiz
Arkas olarak 2020 yılını nasıl geçirdiniz, 2021 hedef, beklenti ve yatırımlarınız hakkında neler söylemek istersiniz?
Geçtiğimiz yıl, Türkiye’de lojistik sektörünün ne kadar iyi bir seviyede olduğu görülürken diğer taraftan hızla aksiyon alınması gereken noktaların da netleştiği bir yıl oldu. Bu anlamda 2020’de lojistik sektörünün en önemli gündem maddelerinden biri de dijitalleşme oldu. Biz, teknoloji yatırımlarımız ve organizasyonel yapımız ile her aşamada en hızlı lojistik firması olmayı hedefleyen bir şirketiz ve teknolojiye yılda 3-3,5 milyon dolara yakın bir yatırım yapıyoruz. Pandemi sürecinde, teknolojiye uzun yıllardır yatırım yapmanın avantajını yaşadık. Teknolojik alt yapımızın ne kadar güçlü olduğunu gördük. Dijital süreçlerimizin hazır olmasından dolayı bu süreci Arkas Lojistik olarak başarılı geçirdik ve büyümeye devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde dijital çözümler ile temassız hizmet modelini yaygınlaştırmak ve müşterilerimize hızlı çözümler sunmak stratejilerimizi sürdüreceğiz. Biz, stratejimizin ana çatısını hız ve dijitalleşme olarak tanımladık. Bu sebeple dijitalleşme ve hız stratejisinde bir açılıma gidiyoruz. Dijitalleşme konusunu iki başlıkta ele alıyoruz. Birincisi, şirket içi süreçlerimizi baştan uca dijital hale getirerek müşterilerimize sunduğumuz hizmetin hızını artırmak ve onlara hatasız hizmet sunmak üzerine kurulu. İkincisi ise, dijital hizmet kanallarıyla müşterilerimizin bize kolayca ulaşmalarını sağlayarak onlara en iyi dijital müşteri deneyimini yaşatmak. Bu noktada mevcut hizmetlerimizi büyütmeye ve yeni iş alanlarındaki fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz. Uçtan uca lojistik çözümlerimiz ile komple lojistik hizmetlerinde ve demir yolunda stratejik istasyonlarda hizmet ağımızı genişleterek yurt içi demir yolu yük taşımacılığında lider olmayı amaçlıyoruz. Deniz yolu forwarding hizmetlerinde büyümeyi, hava kargo departmanımızı geliştirerek pazar payını artırmayı, kompleks ve ciddi tecrübe gerektiren referans projeler gerçekleştirmeyi ve çok önemli özel proje taşımalarına imza atmaya devam etmeyi planlıyoruz.
Intermodal’da Türkiye-Avrupa arasında bir hat oluşturmaya çalışacağız
Önümüzdeki dönemde hava kargo taşımacılığının ve temassız operasyon dediğimiz demiryolu operasyonlarının da öne çıkacağını düşünüyoruz. Bu yönde stratejik adımlarımız var. Özellikle Türkiye’nin Avrupa ile olan ilişkilerinin önümüzdeki dönemde artacağını gördüğümüz için intermodel taşımacılıkla Türkiye-Avrupa arasında bir hat oluşturmaya çalışacağız. Yurtdışında hizmet ağımızı genişleteceğimiz yeni pazarlara girmeyi değerlendiriyoruz. Hizmet ağımızın yaygın olduğu CIS bölgesine ek olarak, Amerika, Avrupa ve Dubai gibi pazarlarda olası fırsatları inceliyoruz. Tüm dünyada stratejik paydaşlarımız ile iş networkümüzü genişletiyoruz. Yurtdışında büyüme stratejimizin bir parçası olarak yeni bir organizasyon yapısıyla Avrupa’ya yönelik intermodal taşıma hizmetlerimizin kapsamını geliştiriyoruz. Diğer yandan, hem B2B hem de B2C’ye hizmet verecek, tüketicilerin kaliteli ve teknolojik hizmet beklentisini karşılayacak, müşteri deneyiminin ve teknolojinin ön planda olduğu kargo dağıtım iş modeli geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Potansiyel gördüğümüz bu alanda müşteri beklentilerini karşılayacak bir iş modelini hayata geçirmek önümüzdeki dönemde en önemli hedeflerimizden biri olacak. Bir diğer konu ise istihdam ve gençler… Biz gençleri sektörün geleceği açısından önemsiyoruz ve bu alanda yatırımlarımız var. Kariyer planlarını lojistik sektörü üzerine yapan, üniversitelerin Uluslararası Ticaret / Lojistik Yönetimi/ İşletme veya Lojistik bölümlerinden mezun olan gençleri “Genç Yetenek Geliştirme Programı”mıza alıyoruz. Başarıyla tamamlayan adayları uygun pozisyonlara yerleştiriyoruz. Eğitimimiz yeni dönemde de başladı ve sürecek. Arkas Lojistik olarak ülkemizin ekonomisine değer katmaya yeni dönemde de devam edeceğiz.
Geçmişten Geleceğie UTİKAD ekibi olarak UTİKAD’ın yapılanması, hedefleri ve sizin firmanızın UTİKAD’daki hedefleri ve derneği taşıyacağı noktayı, amaçlarınızı anlatır mısınız?
UTİKAD’ın geçmişten gelen tüm öğretilerini vizyoner bir şekilde geliştirmeyi amaçlıyoruz. Geçmişten Geleceğe UTİKAD ekibiolarak, günümüz lojistik ve iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusundaki dönüşümlere destek olacağız. Lojistik alanında hizmet veren tüm paydaşları kapsayacak şekilde hizmet alanlarının genişletilmesi için çalışmayı hedefliyoruz. Geçmişten Geleceğe UTİKAD ekibinin tecrübelerinin biraraya gelmesiyle ileriye dönük hedefler ve projelerle sektöre katkılar sağlayacağımıza inanıyoruz.
ÖZEL HABER; ULAŞIM SEKTÖRÜ DERGİSİ