Kargoda dijitalizasyon insan kaynaklı hataları sıfıra indirgeyecek
Kargo sektörünün hızlı büyüyen oyuncusu GKN Kargo, lojistik sektöründe dijitalizasyona geçiş sürecini başlattı. “Lojistik planlama ve zamanı doğru yönetme işidir” diyen GKN Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akyürek, “Yaptığımız iş insan hatası kabul etmiyor. Müşterilerin yaşadığı tüm olumsuzlukların kaynağı çoğunlukla insan hatasından kaynaklanıyor. Bu durumun önüne geçmek için dijitalizasyon sürecini başlatmıştık. Son yatırımımızla kargonun alımından, takibine, aracın yoldaki durumuna ve rotadaki hava durumuna kadar tüm değişkenleri tek sistem üzerinden görebiliyoruz. Böylece insan hatası ortadan kalkmış oluyor” şeklinde konuştu.
Lojistik hayatımızın her alanını etkileyen en önemli sektörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Tükettiğimiz her ürünün, üretildiği yerden, tüketiciye ulaşmasında yaşanan yolculuk iyi planlama ve zaman yönetimi gerektiriyor. “Lojistik planlama ve zamanı doğru yönetme işidir” diyen GKN Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akyürek, “Planlama ve zaman yönetimi insan hatası kabul etmez. Bu nedenle dijitalizasyon yatırımlarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
“KARGO SEKTÖRÜNDE OLUMSUZLUKLARIN KAYNAĞI İNSAN HATASIDIR”
“Kargo sektöründe müşterilerin yaşadıkları olumsuzlukların çoğunluk sebebi insan hatasıdır” ifadelerini kullanan Gökhan Akyürek, “Kargo gönderimlerini yönetmek çok fazla değişkeni hesaba katarak, doğru planlama yapmayı gerektirir. İnsan hatası yalnızca yanlış bir iş yapmaktan kaynaklanmaz, bir değişkeni görmezden gelmek, önemsiz görmek, hesaba hiç katmamak da insan hatasıdır. Yola çıkacak aracın durumu, rotada yağış olacak mı? Yola çıkacak şoför rotaya hâkim mi? Geçilecek şehirlerde, yollarda bakım, onarım çalışmaları var mı? Gibi pek çok değişken göz önüne alınmalı, ona göre karar verilmeli ve müşteri doğru bilgilendirilmedir. Bu kadar çok değişkenin olduğu bir sektörde dolayısıyla hata payı çoktur. Her hata müşteriye olumsuzluk olarak geri dönecektir” diye konuştu.
“DİJİTALİZASYON SADECE BARKOD OKUTMAK DEĞİLDİR”
Bugün tüm sektörlerin dijitalleşmenin bir parçası olduğunu belirten Akyürek, “Hepimiz zamana ayak uyduruyoruz. Önemli olan çağı yakalayabilmek hatta mümkünse onu geçebilmek. Lojistiğe sahip tüm operasyonlar ve kargo şirketleri, gönderimi yapılacak ürünlerin envanterlerini, gidecekleri destinasyonları, işin planlamasını dijital çözümlerle gerçekleştiriyor. Ancak geldiğimiz noktada sadece barkod okutarak ‘dijitalizasyon sürecini tamamladık’ demek yanlış bir önermedir. Çok daha fazlasını dijitalleştirmek mümkünken ve teknoloji hızla gelişirken bu konuda herhangi bir şeyi ‘tamamlamış’ olamayız. Takip ederiz ve uygulayabiliriz ancak siz ‘tamamladım’ dediğinizde başka bir yenilik çıkacak ve ‘tamamladım’ dediğiniz sistem eskiyecektir” ifadelerini kullandı.
“TÜM DEĞİŞKENLERİ TEK BİR SİSTEMDEN GÖREBİLİYORUZ”
GKN Kargo olarak geçtikleri dijital dağıtım operasyon sistemini tanıtan Gökhan Akyürek, “Yeni dijital yatırımımızla müşterilerimize yüzde 98’e varan doğruluk oranıyla gönderimlerinin ne zaman ulaşacağını söyleyebiliyoruz. Çünkü insanın hesaba katmadığı tüm değişkenleri yazılımımız bizlere söylüyor. Gideceğimiz rotaları bölgelere bölerek en efektif rotaları oluşturmamıza yardımcı oluyor. Bölgeye özel tanımlamalar yapabiliyoruz. Şoförlerimizin performansını ölçebiliyoruz. Onları tecrübelerine göre belirli rotalara atabiliyoruz. Yol durumu, hava durumu, araç durumu gibi dış etkenleri takip edebiliyoruz. Barkod okutmanın dışında, kargo gönderimini etkileyecek tüm değişkenleri tek bir ekrandan takip edebiliyoruz” diye konuştu.
“DİJİTALİZASYON SÜRECİNE DEVAM EDECEĞİZ”
“Teknolojik yenilikler, yaptık, oldu diyebileceğimiz işler değildir” diyen Akyürek, “Teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Yaptığımız yatırım bugün, çağı yakalamamız için önemli bir adım olsa da yarın çıkacak yeni sistemleri, uygulamaları da bünyemize katmaya devam edeceğiz. O nedenle ‘dijitalizasyon sürecimizi tamamladık’ demiyoruz. Dijitalleşmeye, müşterimize en iyisini sunmaya devam edeceğiz diyoruz” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.
ULAŞIM SEKTÖRÜ