ÜNSPED GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ(UGM) LABARATUVARI’NDAN İHRACATÇILARA SKDM (CBAM) DESTEĞİ

İklim değişikliği gün geçtikçe daha fazla önem kazanarak son yılların en önemli konularından biri haline gelmiştir. Bu kapsamda dünya genelinde farkındalık çalışmaları başlamış olup bu çalışmalar artarak devam etmektedir. Türkiye’de de birçok şirket kendi bünyesinde kurumsal karbon ayak izi hesaplamalarını yaparak bu küresel çalışmalara katkı sağlamaktadır.  Şirketler, kendi sınırları içinde karbon emisyonlarını hesaplayarak/hesaplatarak atmosfere verdikleri zararı en az düzeye indirmek için çeşitli alternatif projeler geliştirmekte ve daha sürdürülebilir bir dünya için önemli katkılarda bulunmaktadırlar.

UGM Laboratuvarı da kurumsal firmalara ve KOBİ’lere, İSO 14064-1 standardı ile uyumlu karbon emisyon hesaplamalarını ve raporlamaları sunarak,  Avrupa Yeşil Mutabakatı ve sürdürülebilir geleceğe yönelik farkındalık oluşturacak bilgi ve eğitimlere erişebilmesine olanak sağlamaktadır.

İhracatçı firmalara, karbon ayak izi hesaplamaları ve raporlamalarının yanı sıra sera gazı emisyonu hakkında farkındalıklar ve gerekli dokümanlara ulaşımları, regülasyon ve yönetmelikler hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bu kapsamda müşterilerimize aşağıdaki başlıklar altında hizmetler verilmektedir;

Karbon Ayak İzinizi Hesaplıyoruz

  • Analiz ve Hesaplama
  • Önemli Bilgiler ve Eğitim
  • TS EN ISO 14064-1 Standardı kapsamında Kurumsal Karbon Ayak İzi ve Raporu
  • TS EN ISO 14067 Standardı kapsamında Ürün Karbon Ayak İzi ve Raporu
  • Raporun Doğrulatılması için yönlendirme
  • TS EN 14064-2 Standardı kapsamında Karbon Ayak İzi Azaltımına Yönelik Projelendirme (Raporlama sonuçları kapsamında gelecek eylem planına yönelik yol haritası raporu açılacaktır)
  • Teşvik konusunda destek

Öte yandan dünya düzeni hızla değişirken karbon ayak izi konusu bireysel alandaki çalışmalarla sınırlı kalmamış, Avrupa Birliği’nin getirdiği düzenlemelerle otorite sahibi olan yerlerde de etkisini göstermeye başlamıştır. Bu kapsamda Avrupa Birliği, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) regülasyonunu yayınlamıştır.

Bu regülasyona göre, Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan firmaların sorumlulukları artacak, yani AB’de yerleşik ithalatçılar, ithal edecekleri ürünlere (eşyalara) ait yüksek karbon emisyonundan ötürü ödemek zorunda olacakları karbon vergilerini, Türkiye gibi ülkelerden ihracat yapacak firmalara yansıtmaya başlayacaktır. Vergilendirme, ilk olarak Avrupa Birliği tarafından belirlenen ilk altı sektörde (Alüminyum, demir-çelik, çimento, gübre, hidrojen, elektrik) 2026 yılından itibaren uygulanacaktır. Bu kapsamda SKDM (Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması) Kapsamında Karbon Ayak İzi hesaplanıp raporlanması ve bir sonraki rapora kadar karbon ayak izinin azaltılması beklenmektedir.

UGM Laboratuvarı Kimyagerleri Olarak Bizler;

–  Öncelikle, AB ülkelerine ihracatı yapılacak olan eşyanın GTİP kodunu tespit ediyor ve bu eşyanın kapsama dahil olup olmadığını belirliyoruz. ( Avrupa Birliği tarafından belirlenen sektörlerdeki ürünlerin, raporlama kapsamına girip girmediğini belirlemek için)

–  Kapsama dahil olan ihracat ürünleri için Karbon Ayak İzini Hesaplıyor ve Rapor halinde sunuyoruz.  Bu rapor, SKDM kapsamında belirlenen sektörlerin ihracat yapacağı sırada istenilecek gömülü emisyonların da dahil edilmesi gereken bir rapordur. Burada en önemli nokta ise, raporlama sürecinde üretim tesisinin tetkik edilerek proseslerde ortaya çıkan emisyonların tespitinin yapılarak saptanmasıdır.

Tüm bu alanlardaki hesaplama ve raporlamaların izlenebilirliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için 14001 Çevre Yönetim Sistemine Entegrasyonu kapsamında dokümanlar oluşturularak müşterilerimize sunuyoruz.

Ünsped Gümrük Müşavirliği Laboratuvarı olarak uzman kimyager kadromuzla,  tarife konusundaki yetkinliğimizi SKDM ile entegre ederek biz de yeşil dönüşüm için adımlarımızı büyük attık ve KOBİ lerimize ihracatlarında GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) ile birlikte SKDM konusunda destek sağlarken, karbon ayak izlerini de hesaplıyor ve bunun için alınacak her türlü teşvikte danışmanlık yapıyoruz.

ÖZEL HABER / ULAŞIM SEKTÖRÜ DERGİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.