BMC’den Savunma Sanayii İçin Stratejik İşbirliği

BMC, IDEF 2019 Fuarı’nda Türkiye’nin ilk tankı ALTAY’ın seri üretimi için alt yükleniciler Aselsan, Roketsan, MKEK ve Havelsan ile Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in katılımıyla sözleşme imzaladı.

BMC, IDEF 2019 Fuarı’nda Türkiye’nin ilk tankı ALTAY’ın seri üretimi için alt yükleniciler Aselsan, Roketsan, MKEK ve Havelsan ile Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in katılımıyla sözleşme imzaladı. Böylece Türkiye’nin yeni nesil ana muharebe tankı ALTAY’ın seri üretim hazırlıklarında önemli bir kilometre taşı tamamlanmış oldu.

Savunma sanayiinde yerli ve milli üretim için atılan en önemli adımlar arasında yer alan işbirliğinin imza törenine, BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ve Yönetim Kurulu Üyeleri Talip Öztürk ve Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Şeker, Kara Araçları Daire Başkanı Ahmet Raci Yalçın, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kaval, Roketsan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Aysan, ROKETSAN Genel Müdürü Selçuk Yaşar,MKE Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Vekili Mehmet Ünal, Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haci Ali Mantar, HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay yer aldı.

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir yaptığı açılış konuşmasında Altay Tankı seri üretim sürecinin alanlarının en iyilerinin görev aldığı bir takımdan oluştuğunu ve bu takımın başarılı olacağına inancının tam olduğunu ifade etti. BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi: Altay Tankı’nın üretiminde devletimiz sorumluluğu BMC’ye yüklemiştir ve seri üretim BMC’nin liderliğinde yapılacaktır. Elbette ki Savunma Sanayi Başkanlığı önderliğinde ve Savunma Sanayi’nin güzide kuruluşları olan stratejik partnerlerimiz ile birlikte yapacağız bunu. Bu süreçte 200’e yakın milli firmamız yer alacak, bunların alt yüklenicisi olarak da 1.000’e yakın KOBİ görev alacak ve 100.000’e yakın insan istihdam edilecek. Altay Tankı’nın seri üretime geçmesi ile Türk Savunma Sanayi’nin millileşmesi ve yerlileşmesi stratejisinde bir eşik atlatacağız.” dedi.

ALTAY TANKI SERİ ÜRETİM YOLUNDA

ALTAY tankının seri üretim sürecini başlatan ana sözleşme Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC arasında, 9 Kasım’da, Ankara’da imzalanmıştı. Ardından bütün tarafların yoğun çabasıyla ana alt yüklenicilerle aşağıdaki sistemler için sözleşme müzakereleri tamamlanarak imzalar 1 Mayıs 2019’da atıldı:

ASELSAN: Atış kontrol sistemi ve aktif koruma sistemi başta olmak üzere tank elektronik sistemleri

ROKETSAN: Zırh sistemi

MKEK: Ana silah sistemi

HAVELSAN: Tank eğitim simülatörleri

İmzalanan bu sözleşmeler projenin toplam büyüklüğünün yaklaşık %40’ını oluşturmaktadır.

Proje kapsamında Türkiye’nin Yeni Nesil Ana Muharebe Tankı ALTAY, yakın coğrafyamızda son dönemde yaşanan muharebe deneyimlerinden ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin geleceğe yönelik ihtiyaçlarından yola çıkılarak geliştirilen yeni koruma konseptine göre en üst seviyede manevra kabiliyeti, tank koruması ve ateş gücüne sahip olacak şekilde T1 ve T2 olarak iki konfigürasyonda üretilecek.

40 adet üretilecek olan ALTAY T1, muharebe alanında karşılaşılabilecek tüm tehditler dikkate alınarak geliştirilmiş olan; pasif, reaktif ve aktif koruma bileşenlerinden oluşturulmuş, çepeçevre zırh koruması ile muharebe alanlarında şimdiye kadar görülen en gelişmiş korumaya sahip Ana Muharebe Tankı olacak.

210 adet üretilecek olan ALTAY T2, ALTAY T1’in üzerine geliştirilmiş zırh sistemi, tecrit edilmiş gövde-mühimmat konfigürasyonu, lazer güdümlü tank topu atış, mürettebat eğitim modu ve mobil gizleme ağı-iz yönetimi yeteneklerine sahip olacak.

Proje kapsamında ayrıca İnsansız Kuleli ALTAY T3 de geliştirilecek.

ULAŞIM SEKTÖRÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.